POHJOIS-SAVON HYVINVOINTIALUEELLA ON VAARANA OMAISHOIDON TUEN ALIBUDJETOINTI

 

Omaishoidon tuki on lakisääteinen yleiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu, jonka järjestämisestä kukin kunta tai kaupunki on huolehtinut määrärahojensa puitteissa. Tulevalla hyvinvointialueellamme sote- ja pelastustoimen palvelut pitää järjestää yhdenvertaisesti. Tämä koskee siis jatkossa myös omaishoidon tukea.  

 

Kuopion kaupunginvaltuuston 9 valtuutettua allekirjoitti 15.2.2021 aloitteen koskien omaishoidontuen kriteerien tarkistamista. He ehdottivat, että Kuopio ottaisi tarkasteluun omaishoidon tuen kriteerit ja lisättäisiin omaishoitoon käytettävää rahoitusta. Vastauksessa aloitteeseen todettiin, ettei tuossa vaiheessa nähty tarkoituksenmukaisena muuttaa omaishoidon tuen myöntämisperusteita tai käytänteitä, jos sote-uudistus oli tulossa ja siis tuen yhtenäistäminen koko hyvinvointialueella. Mikäli uudistus ei olisi toteutunut, olisi vuoden 2022 budjetin yhteydessä valmisteltu omaishoidon tuen kriteereiden arviointia ja mahdollista laajentamista kohdistuen no. kevyempiin palvelutarpeisiin.

 

Kun nyt omaishoidon tuen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle, omaishoidon tuen toimet ovat toteutuneet kaupungilla vuoden 2021 aikana melko matalalla profiililla, lähinnä lakisääteisinä palveluina eikä varsinkaan kehittämistoimiin ole tässä tilanteessa resursoitu. Mielestäni tämän myötä on vaarana omaishoidon tuen alibudjetointi hyvinvointialueella. Omaishoitoon käytetyt varat eivät nyt korreloi tämänhetkiseen todelliseen tarpeeseen.

 

Omaishoidon kustannustehokkuus on kiistaton verrattuna kodin ulkopuoliseen vaihtoehtoiseen hoitoon. VTM, Kelan tutkimusosaston tutkija  Sari Kehusmaa on osoittanut väitöstutkimuksessaan v.2014, että  ilman omaisten apua ikääntyneiden hoidon menot olisivat vuosittain 2,8 miljardia euroa korkeammat. Edellistä tuoreemman tutkimuksen mukaan (Keväjärvi ym. 2020, Oulun yliopisto) pelkästään iäkkäiden hoidon vuosittaiset kustannukset Suomessa olisivat ilman omaisten apua 3.1 miljardia enemmän.

 

Kun meillä Pohjois-Savon hyvinvointialueella omaishoidon tuen myöntämisperusteita, tukimuotoja ja omaishoitajien asemaa yhdenmukaistetaan, sen ei pitäisi toteutua välttämättä valtakeskuksen eli Kuopion mallin mukaisesti, vaan alueen parhaimpien käytänteiden mukaan. Nimenomaan siten tuo harmonisaatio olisi perusteltua toteuttaa, jo pelkästään omaishoidon tuomien huomattavien kustannussäästöjen vuoksi. On myös oikeudenmukaista, etteivät nämä palvelut harmonisoinnin myötä ainakaan heikkene millään alueella Pohjois-Savossa. Lisäksi on syytä muistaa omaishoidon tukimuotojen kehittämistarpeet erityisesti omaishoitajien jaksamisen, mutta myös hoidettavien omaisten  hyvinvoinnin tukemiseksi.  

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit