KOLMIKANTAINEN YHTEISTYÖ HENKILÖSTÖN HYVÄKSI

 

Työterveyshuolto ei ole mielestäni kovin selkeästi näkynyt sote-valmistelujen sisällöissä tai keskustelussa, joten haluan tähdentää työterveyshuollon merkitystä ja roolia uusilla hyvinvointialueilla.

 

Työterveyshuoltolain perusteella työnantajan pitää järjestää työntekijöilleen  vähintään lakisääteisen työterveyshuollon palvelut. Tähän sisältyy työstä ja työoloista aiheutuvien terveysvaarojen ja haittojen ennaltaehkäisy sekä työntekijöiden terveyden, työkyvyn ja turvallisuuden edistäminen ja ylläpitäminen. Moni työnantaja on järjestänyt työntekijöilleen myös sairaanhoidon vaihtelevin sopimussisällöin. Näin on useimmiten ollut kuntatyönantajilla.

 

Vuoden 2023 alusta lukien uudistuksen myötä myös työterveyshuollon palvelujen järjestäminen siirtyy kuntatyönantajilta hyvinvointialueiden vastuulle. Omalla alueellamme Pohjois-Savossa on tällä hetkellä muutama eri toimija tuottamassa kuntakohtaisesti alueen julkisen sektorin työntekijöiden työterveyshuollon palvelut.  

 

 Työterveyshuollon ja muun terveydenhuollon välisen yhteistyön täytyy olla toimivaa. Erityisesti silloin,  kun työntekijällä on ongelma tai sairaus, joka voi vaikuttaa pidempikestoisesti hänen työkykyynsä ja jos hoitotoimia on muillakin tahoilla työterveyshuollon lisäksi. Työkyvyn tukitoimet ja työhön paluun arvio sekä suunnittelu saadaan siten järjestettyä riittävän ajoissa. Suunnitelma tehdään yhdessä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Tuon kolmikantaisen yhteistyön tulee mahdollistua sujuvasti ja oikea-aikaisesti edelleen, kun työntekijät ovat siirtyneet hyvinvointialueen palvelukseen. On tärkeää, että voidaan käyttää niitä kuntouttavia ja työtä helpottavia keinoja tai osa-aikaratkaisuja, mitkä ovat työntekijän työkyvyn kannalta tarpeellisia. Osatyökykyisyyden mahdollistaminen on aina sekä työntekijän että yhteiskunnan kannalta taloudellisesti huomattavasti kannattavampaa kuin sairauspäiväraha tai työkyvyttömyyseläke. Mittava, tuleva sote-uudistus aiheuttaa enemmän tai vähemmän muutoksia työntekijöille, mahdollisesti työn sisällössä tai muissa olosuhteissa. Kaikki se vaatii entistä enemmän voimavaroja ja voi heikentää työkykyä. Näin ollen on entistä tärkeämpää mahdollistaa riittävät työkyvyn tukitoimet ajoissa.

  

On syytä muistaa, että työterveyshuolto on erittäin tärkeässä asemassa hyvinvointialueilla myös ennaltaehkäisevässä ja varhaisen vaiheen työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukemisessa. Työnantajan kannattaa hyödyntää tässä työterveyshuollon moniammatillista asiantuntemusta. Tarvitaan vankkaa, tavoitteellista yhteistyötä henkilöstön hyvinvoinnin, työn sujuvuuden ja työyhteisöjen toimivuuden tukemiseksi. Tässä työntekijät ovat avainasemassa. He kohtaavat päivittäin työssään ne ongelmat, joiden helpottamiseksi on tärkeää löytää ratkaisuja.  Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua työnsä kehittämiseen yhdessä esimiesten kanssa.  Esimiehiltä vaaditaan myös paljon näissä muutosvaiheissa. Onnistuneella työkykyjohtamisella voi auttaa työntekijöitä ja työyhteisöjä selviytymään paremmin muutosten aiheuttamista ongelmista ja kokemuksista sekä edetä kehittämistoimissa.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit